Monday, December 21, 2009

Reviu : Storm Warrior ; Komik Hong Kong 100%, yo!

Siriusli, aku rasa movie addiction aku makin teruk. Siapa siapa, tolong la jangan repot kat Cik Leha.

Aku pegi tengok cerita ni sebelum aku tengok Avatar. Maraton, yo!

Cerita ni, sebelum korang tengok korang kena tahu dua perkara.

1) Adakah korang tengok filem pertama?

2) Adakah korang tahu komik ni jalan cerita asalnya adalah berasal dari komik Hong Kong?

3) Kalau jawapan untuk 2) adalah 'ya', adakah korang tahu komik Hong Kong tu macam mana?

Oh. Terlebih soalan pula.

Kalau jawapan untuk 2) dan 3) adalah 'tidak', aku rasa mereka yang tengok cerita ni tak layak untuk kutuk cerita ni.

Oh. Kalau perempuan tengok cerita ni aku tahu dah sebab apa. Ceh.

Aku tak tengok filem pertama untuk cerita ni. Aku tahu cerita ni berasal dari komik Hong Kong, tapi aku tak pernah baca komik dia. Tapi aku dulu peminat Pendekar Laut. Maka, aku boleh lah kata aku tahu pasal komik Hong Kong.

Siapa siapa yang cuma tahu Manga tapi tak tahu Komik Hong Kong, anda budak budak.

Jadi, disebabkan aku tak baca komik dia, aku takkan komen pasal story line dia. Ada kawan aku cakap hampir sama, ada yang cakap tak sama langsung. Aku tak tahu.


Tapi kalau cerita pasal sinematografi dia, aku kagum. Sangat mengikut tema. Gaya, mutu, keunggulan bak kata Perillys. Ada babak yang nampak bodoh, aku tak nafikan. Tapi overall, hebat.

Oh lupa, aku nak kutuk watak perempuan dia. Skrip menjadikan watak perempuan nampak sangat bodoh. Ada ke patut lagi mahu tanya kenapa dengan Penjejak Badai tu bila dah terang terang mamat tu di kuasai kejahatan?

Hoh. Gila Stupid.

Lagi sekali aku tekankan, sangat bergaya cerita ini. Gila babi bergaya. Posing sebijik macam dalam komik!














Hah.Siap lawan secara batin lagi! Kata orang sebelah aku.

14 comments:

jo said...

tak sempat pergi tengok lagi la..

♣ haNie ♣ said...

kl mmg mcm komik dia...aihh....jap lg jgk aku ase nk g first world..layan movie~

hahahahaah~

Lifesaver said...

ko boleh jadi wartawan mangga

i'msosupernotcool said...

aku sbagai pemfolow komik pedang setiawan nk komen..

jln cite same sket ngn komik..
kire ad ksnambungan la..
yg 1st storm rider da lame..
aku pon igt2 lupe..

graphic mmg cun..
jln cite pon terbaik..
skrip awek badai tu mmg xley blah..
"adakah badai sudah dikuasai kuasa kejahatan?"
wtf??
bodo tol..

conclusionnya sape xtau komik hong kong mmg budak2..
haha

~0~ said...

memang diorang wat real cam komik...so xleh komen...

apepun respek...

HazirahMahadzir said...

Oh. Kalau perempuan tengok cerita ni aku tahu dah sebab apa. Ceh.


aku tak terasa ok.


:))


ps/ sangat style la part yg diorg cuba gambarkan scene ala2 lukisan komik!

suya said...

cakap mak koo

hariz said...

aku dah tengok tapi tak tau la kenapa aku rasa mengantuk je.aku rasa style fighting cerita ni macam tak best je walaupun graphic terbaik dan sangat style

macha_sezs said...

jo,
ah lu, keje macam nak mati memang la takde masa. bawak2 la ingat ke tuhan..kita ni taktau berapa lama lagi nak hidup...


eh.tu nak ajak lu pergi masjid.silap.







hanie,
hu? ko baca komik jugak?


ke ko nak tengok body ekin ching tu...

:P






lifesaver,
err....ni puji ke perli kak?






i'msosupernotcool,
hahahaha~ko summarize entry aku!





~0~,
err.....which is not your type eh?
:P






jirah,
hahahaha~lagi2 lepas baca reviu ko, lagi la aku resis!

wahaha~






suya,

bwek.







hariz,

ha. setuju di disitu. cara dia fight memang sedikit bosan. dia gagal tunjuk scene close combat dengan menarik.

aku lagi prefer Ip Man kalau nak tengok real action close combat.



.

M_Lex said...

cara bai cter ni.
aku minat pendekar tanpa nama.
haha.
topik komik lagi terbaik.
hidup wira tunggal.

gadissebelahpintu said...

cik leha!!!

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

tak sempat lagi layan muvee nih.....
dok layan citer hindustan jer
hahhahha

♣ haNie ♣ said...

hoihh...baca okey..tp tang pedang setiawan ni kureng sikit..tp ade siri penuh komik senjata misteri..

hahahahaha :P

macha_sezs said...

hanie,
siri penuh??

gila!!!

berapa almari tu?

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..