Thursday, December 17, 2009

Reviu : AVATAR ; Awesome-ness Ahead!

Avatar, apa yang korang perlu tahu sebelum masuk panggung adalah ini bukan cerita Avatar: The Last Airbender versi live action. Ini Avatar, sebuah cerita mengenai planet baru yang dijumpai manusia. Planet ini mempunyai sejenis bahan galian yang amat bernilai bagi manusia. Planet baru ini juga mempunyai penghuni mereka sendiri (read: Alien) rupabentuk alien ni macam manusia. Ya. Macam manusia.Besar sedikit dari manusia, ada tangan dan kaki, muka macam watak manusia ikan dalam Hellboy tapi kurang satu jari. Yang perempuan pula ber tetek saiz A. Tak perasan pula kalau kalau ada yang 'Queen Size'. Heh. Dan CGI cerita ini...Oh. Kejap. Yang ini kejap lagi aku cerita.

Bila manusia cuba 'menakluk' planet ini untuk bahan mentah tersebut, manusia juga berjaya mengklonkan Alien yang hidup di planet ini dengan mencampurkan gen alien dengan gen manusia.

Manusia yang mempunyai gen di dalam klon ini boleh mengawal klon ini apabila mereka masuk ke dalam 'tiub' yang membo..........ah. the point is, manusia boleh kawal alien klon ni. Maka, hero cerita ni berjaya masuk dan 'blend in' dengan salah satu puak dalam planet ni dan secara tak langsung menjadi spy untuk manusia. Manusia mahukan sangat tempat tinggal puak alien yang satu ini sebab di situ letaknya bahan galian tersebut dalam kuantiti terbanyak.

yada yada yada. Next plot was too easy too predict. Stereotype of American movie.

Kelemahan. Jalan cerita. Sirius. Walaupun ini cerita alien, alien ini amerika yang buat. By quater of the movie, kalau korang tak dapat predict jalan cerita movie sila jangan cakap korang ni kaki wayang. Ya. Yang binatang tolong last sekali tu pun aku dah agak.

Kehebatan. CGI!!!!! Aku pernah terbaca kat mana ntah, CGI director cerita ni penah bagitau yang CGI movie ni bakal membawa satu dimensi baru dalam arena ke-CGI-an. Dan pada aku, dia tak tipu. Sirius. Memang lain. Bila masuk panggung, aku dah tau cerita ni semuanya adalah CGI. Aku dah set dalam kepala aku, aku akan tengok cerita macam Final Fantasy atau ala ala Starship Trooper. Tapi yang ini lain. Aku tau apa yang aku tengok itu sepenuhnya computer generated, tapi aku tak boleh nampak kat mana computer generated nya. Sirius. Computer generated yang nampak real. Susah aku nak explain. Tapi itulah, Computer generated yang nampak real.

Bila nampak real, alien tu pun nampak real. Thats why some people have been imagining to fuck that blue-almost naked-alien. Ha ha.

Pada aku, worth to watch and worth to keep bila dah keluar BDRip nanti.

Dari 10, aku bagi 8. Kalau story line dia tak suck sangat aku boleh bagi tinggi sikit. Sila pergi tengok.



Orang Alien tu nama puak dia Va'zi. Macam penah dengar kan? Ceh.

10 comments:

helomynameisjaye said...

orang alien puak biru bukan nama Na'vi ke?

cess..dulu kemahen ckap -aku-tk-berminat-tgk-cite-alien-biru.

Sam Worthington as Na'vi hot dok?i cud so do him.agagagaga

macha_sezs said...

oh. na'vi eh? apa apa lah. malas nak check.
hahaha~

bila?bila?bila?
bwek.

ayat last tu aku buat2 tak nampak.
agaga~

Lifesaver said...

mana ko tau prempuan tu cup size dia A??? ko penah ukur?

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

macha...
citer ni ada adegan terkejut2 seram manje tak?

hahhaha...kalau ada...ai nak ajak skandel ai pi tgk...leh wat gedix2 seram manje sebelah dia...

kekkekekke

tasekM said...

saiz A? ok. bulih ajak encik darling pergi tgk!

hahaha....

:P

tasekM said...

weh cha! tgk la ukuran pinggang keeeee... ukuran lengan keeeee... yang tu jugak ko nak ukur, kan? hantu betol! ha ha.



.

♣ haNie ♣ said...

mati2 igt yg last airbender tu..
hahaha...

hoihh..mn ko tau size mende?
haaa...cer kabo btul2.. :P

macha_sezs said...

Lifesaver, tasekM, hanie,

Hahahahahahahahahaha~
alah.sekali kilas 'ikan' di air, aku tahu 'saiz' nya!

Ampun!Ampun!!






yanie,
lite2 ada. buleh buat takut2.

"eee~hodohnya bintang tuu~~" lantas memeluk lengan scandal.

hehe~






TasekM,
hahaha..encik darling tak heran dah la kak~

tempat lain dah biasa tengok. hahaha~

akak tak kabo ke Cik Leha kan?kan?






hanie,
masa mula mula keluar trailer tu aku frust jugak.

huhu.

i'msosupernotcool said...

aku pon da tengok..
3d vrsion.. so aku mls nk komplen jln cite amerika da boleh agak..
tp pasal graphic n e'thing..
ni citer terbaek la dis year..
cgi mmg de best..
alien ade..
robot tranformers ade..
kapal terbang gi joe ade..
raksaksa pon ade..
ape lg akku nak?
erggghh..
gua bagi 9 out of 10 la..

chokio_nia said...

erk??cte alien..cm tak comel je..lyn up lagi bes..ade dak gemok comel..=)

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..