Saturday, January 10, 2009

SPM Fizik Paper 3

arahan: anda hendaklah membuat satu eksperimen mengenai cara2 yang paling efektif untuk menghabiskan duit . report eksperimen anda mestilah berpandukan ini dan ini.


tajuk
: menghabiskan duit

objektif: menghabiskan duit sebanyak seribu ringgit Malaysia dalam masa kurang daripada sehari

radas dan alatan: kad atm, akaun yang berisi wang, tempat membeli belah, manusia.

pembolehubah dimanipulasikan: jumlah barang yang hendak dibeli
pembolehubah bergerakbalas: jumlah wang yang keluar
pembolehubah yang dimalarkan: en macha

kaedah

1) keluarkan duit, simpan dalam wallet, dan tuju terus ke tempat penyembelihan wang.

2) cari kedai yang bersesuaian supaya tidak ditipu.

3) kenal pasti barang barangan yang hendak di beli

4) jika ragu2, sila ke kedai lain

5) barangan hendaklah di test dahulu
5.1) cara hendak mengetest mestilah betul supaya barang yang dikehendaki berada dalam keadaan tidak ditipu

cara pertama: pastikan camera berfongsi mengikut kehendak anda



tokey. ini camera ada masalah la...apa pasat dia tarak tangkap saya punya muka punya gamba arr??
haiyyaa..lu jangan angkat itu henpon manyak tinggi laa...



cara kedua: menggunakannya camera ke tahap paling extreme
*sebarang masalah yang bakal anda hadapi adalah tanggungjawab pembaca sendiri. sebarang kesulitan amatlah dikesali




camera tak hanco. flash tak meletop. skrin tak retak. okeh


okeh tokey, saya angkat yang ini. berapa harga?
899....

6) ulang langkah 1-4 untuk barang-barang lain. langkah 5 hanya dilakukan untuk barang- barang yang dirasakan perlu.

7) segala hasil dapatan hendaklah direkodkan

keputusan

sony ericsson K810 - 899 ....tanpa sesen pon bejaya dikurangkan . cilakak lu apek


puma- 269 ...amoi yang jual ni pandang slek kat aku masa nak beli...ingat aku sengkek sangat ke??tengok bulu kaki la woi~~!!


pendrive apacer 2G- 16.90 ....bapak murah lah. sape yang beli 2-3 taun dulu mesti nanges punye ah.



barang2 nak buat kek buah- lupa nak beli.

jumlah keseluruhan = 1168



kesimpulan
saya dengan ini...bagi pehak raje-raje...meng. umum. kan,....bahwase~~ nye.......saya telah muflis!!!







p/s- oke.masa jolikatak telah tamat. mari kita sambung kira tork dengan rpm.

13 comments:

@t00neY r00neY® said...

mak aih..
lasat tl.seribu lam sehari?
tuh x campo mkn th

darkk25 said...

k810i = rm 899?

k850i = rm 700

lalalala...

suya said...

wahhhh skannn selamat hari raye

macha_sezs said...

@rooney tooney
makan?
sarapan=roti canai-2, tehtarik-1 = rm2.50

makan tghari= beger ayam 2rinngit, air kotak 1.20..hehe..ake penjimat kan?

@darkk25

tak sampai sebulan jahanam la k850i tu..
aku check kat retailer la...1499...
lalala~~

@suya
hahaha..selamat ..selamat...

hajime said...

dem...
aku dah kate suruh kasik aku dulu...
aku setelkan...
ngk!
dah lupe beli bahan2 kek...

ndlaw said...

anda telah bershopping dengan perasaan yg tidak dibelengui keraguan. syabas...

utk penyembelih duit, sy x perlu experiment itu kerna brg yg sy beli mesti OK punye.. kalau x ok. sorry to tokey, you have to give me another new set, or pay with ur right hand.
ganas gitu. hahah
just kidding

anyway,
macha, congratz because u have a new phone, that we called " rakyat malaysia sudah maju" pls follow abg macha nie dlm perbelanjaan yg bijak dan efektik.

ndlaw

macha_sezs said...

@mahaguru jime *hahaha*
tu ah..cik leha perli2 smlam..huhuu
arini aku da beli mixed fruit..

tepung, telur dll sume ade kat kedai cikleha..angkut saja~~~
lala


@ndlaw
pls follow abg macha nie dlm perbelanjaan yg bijak dan efektik.

ahh~~i take it as a compliment...haha

|yanA Azizi| said...

cet, tayang barang siot.

bagus2..berjaya mendapatkan barang yg dihajati.tahniah!hehe

macha_sezs said...

@ yana azizi
macehh..macehh...ape yang penting??kerjasama~~~

NaBiLaLaLaLa said...

tahniah di ucapkan krn anda akhirnya dpt brg2 yg anda hajati..smoga mndpt keberkatan dr-Nya..

adoi!!!=p

macha_sezs said...

@nabilalala
ape yang adoi?

this.is.not.me said...

err..k810i saye adelah ngam2 rm800..uhuhu~

pi/es:jgn malu2 untuk pos kek buah kpd saye ye..trimas.xD

macha_sezs said...

@thisisnotme
ni yang aku tanak dengar nihh.ah. entry sebelom ni apsal tak gtau aku??
leh aku soh ko bli kan....:P

xde.jangan harap untuk ko.huhh!!

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..