Thursday, May 6, 2010

Aku nak pergi. Jauh!

Kadang kadang, sembang dengan orang boleh membuat kan macam macam idea nak update blog keluar.

Contohnya, macam semalam, aku chat dengan seorang mak buyung.

Dan aku ter-ber-idea nak cerita pasal Hidup Ini Semuanya Politik.

Aku bagi korang case yang paling rare. Aku syak meti ramai orang tak perasan akan ke-politikan hal ini.

Balik Kampung.

Kalau korang memang tinggal dengan mak korang, dia punya feel tu lain. Banyak yang lain nye. Contoh paling terang lagi jelas adalah aku.

Kalau dah lima nam bulan tak balik rumah, Cik Leha punya mesra, kelas A! Sesampai je mesti peluk dalam 1-2menet. Bagi aku ambik apa apa yang patut kat kedai tu.Espop misalnya. Kalau kena lakonan muka penat-naik-bas aku, mau dia offer redbull setin. Sampai rumah, lauk paling rare cik leha masak mesti ada. Adik adik semua bersyukur abang balik.

"Bang, kalau u tak balik, mak masak sadin je bang. Tak pun sambal telur"

Dan aku pun.....

"Muahahahaha!! Tau pun korang kepentingan aku!"

Tu baru kira kira sampai sehari. Esoknya pulak, dari sarapan pagi,makan tengah hari, minum petang, makan malam dan mana2 makan yang lain semua cik leha tanya,

"Nak makan pe Mir?"

Dia punya heaaavveennnnnnnn~

Tapi macam aku cakap la.Kita kena politik. bagi jawapan paling sejuk perut ibu-ibu.

"Tak kisah mak. Amir makan je. Semua mak masak sedap"

Dan dan tu jugak dia masak masakan paling rare lagi. Lala misalnya. Slurppp!

Dan yang paling penting, kena balik sebelum layanan VIP ni abes. Kalau lambat lambat, merasa la sardin dengan sambal telur.

Dan kalau korang memang tinggal dengan parent. Takde de nak layan macam ni. Lagi lagi kalau dah lama tinggal kat rumah. Mula la berderet2 point dia nak cari gaduh.

Huhu.

Maka, ikutlah politik saya. Jarang jarang balik rumah. Jangan balik lama lama. Dan anda akan di sayangi.

Sekian.

Eh.Aku on the way balik Perak ni. Aku sure time ni aku dalam bas tengah sedap tido. Konfem lah!

Jangan jeles saya anak emak!

.

13 comments:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

hamboi mir...
dapat layanan VVIP ko....hehhehehe

..nOj.. said...

yela. mak mak memang camni la. untung duk jejauh dr mak. duk ngan mak mmg tak dapat la keistimewaan camni weh

10tonmind said...

uiihhh...bukan senang nk dpt layanan vvip nih

bab lala tu mmg teliur kalo masak sambal...peerrgghh...

makcikorange. said...

mem besar aku, kalau aku baru baru balik rumah, dengan bila dekat dekat nak blah, amboi, bukan maen.
ajak berjalan la. masak macam macam. ahaha. buat kek ape bagai, tapi aku gak yang dia suruh pukul telur tu sampai kembang, taknak lebam plak kan pukul tu, gila penat.

sepet said...

mak aku hari2 masak sedap jer..sup sayor la..

ok la tu..dari xd lauk langsung!

:P

tasekM said...

bagi aku cha... sambal sardin tu la yg heaven!



.

bukan anak tokey said...

2 minggu skli aku blk kg.. mak cik faezah layan aku cam heaven gk.. mlm2 pn sanggup bakar ayam utk aku.. plg best dia tau feberet aku, pekasam.. nyam3x.. tambah nasik utk kali ke 4.

h a n i e said...

esok ai nk g kameren helens
yu tinggal..

bye~

helomynameisjaye said...

heh "-_-"

shakinah said...

hahaa.
betul!
aku harihari duduk dengan parent ni,
mak aku beli nasi bungkus je.
hummph.

Liliyuli said...

saya pun dapat gak masakan yg rare dari my ibu...syokk! =)

Masy said...

aku x sure plak layanan mak aku mcm tu ke? sama je kot. mebi sbb aku pon x kisah amende. huehehe

chokio_nia said...

anak mak ke??kem slm la kat mak ye..haha

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..