Thursday, February 18, 2010

FACEBOOK, kesan dan akibat kepada masyarakat majmuk di Malaysia

Percayalah, esok mesti ada orang google tajuk entry aku ni semata mata nak siapkan karangan sekolah. Pemalas punya budak!

Baiklah. Tujuan utama entry pada hari ini adalah untuk menggalakan para pembaca aku berfikir. Gerakkan neuron neuron kamu di pagi hari, yo!

Baiklah, mari lihat perkara ini secara dasar.

1) FR kata aBG CIK GUMOK - kenapa 'a' mesti huruf kecil? adakah beliau tertinggal penutup kurungan yang menyebabkan ayat tersebut menjadi ''a) BG CIK GUMOK''

2) Berdasarkan teori 1 diatas, menjadikan FR sepatutnya selepas itu meletakkan perkara b) pula. Mungkin seperti b) BG ABG CIK KUROS BALIK. 'Mungkin' ya para pembaca sekalian. Mungkin.

3) Kemudian FR 'like' pula pernyataan beliau. Ok, mungkin beliau amat berpuas hati dengan typo beliau. Mungkin juga ini merupakan status terbaik yang pernah beliau hasilkan. Mungkin juga dia terlalu bersetuju dengan statement yang beliau keluarkan itu. Fungsi 'like' di sini sangat lah kabur. Aku dah lama cadangkan kat Si Yahudi Zukenberg tu supaya mansuhkan 'like' ni. Dalam sesetengah kes rare boleh bawa bergaduh weh!

4) Dan dalam masa yang sama FR juga komen sendiri statement yang beliau keluarkan. Ini yang paling aku konfius. Dia tengah sembang dengan siapa tu? Ini bahaya! Adakah Facebook boleh membawa kepada kemerengan yang menyebabkan seseorang berbual dengan status sendiri?


Fikir-fikirkan dan Selamat Beramal!





p/s- Ampun Bulu~!! :P




.

22 comments:

Nani Aziz said...

mungkin beliau adalah seorang loner. perkara ini juga terjadi pd student aku. all 9 comments are by herself. ngahaha! serius ngeri

jo said...

eleh...gua pun like status sendiri masa gua cakap muka gua kat dalam cermin macam angelina jolie..

hanie said...

owh...

*terkagum*

Liliyuli said...

biarlah FR tu nak buat ape pun..

10tonmind said...

mungkin FR memerlukan teman...

siggplus said...

lu ingt skrg ni senang nak berinteraksi sesama muslim?

kalau dah melayu pun tak berapa nak percayakan melayu, macam mana nak bersembang?

orang sekarang suka bermuka-muka, jadi dari sakit hati, baik cakap dengan diri sendiri.

sekurang-kurang, dia tak makan hati sendiri.

penggunaan like dalam komen tu menunjukkan rasa terujanya dia atas komen dia sendiri, lu tak boleh nak bangkang, sebab bak kata pepatah, rambut sama itam, ati lain-lain.

mungkin abg tu abang, atau singkatan lain, mungkin aku boleh gomol (abg) dan diikuti dengan cik gemok, menjadikan aku boleh gomol cik gemok. jangan buruk sangka tanpa usul periksa

dan paling penting,

lu pun selalu typo, ada hati ckp org lain. heh

macha_sezs said...

nani,
aku pernah jumpa 3 je. 9 memang saiko!
haha~




jo,
tolong la jangan bagi orang lain muntah hijau.

Hoh!





hanie bebeh,
err...kenapa kah?





liliyuli,
ya.saya juga sokong anda.

haha~


10ton,
hurm...mungkin juga itu....


.

macha_sezs said...

siggy,
tu bini lu panggil urut perut tu..pegi pegi. sebok je.



.

ezzati said...

xde org nk reply status dia..

ayampinko said...

dah tak der owang nak sembang ngan dier..dier sembang sengsowang la..

gadissebelahpintu said...

hahaha..ni kes meraban tingkat tinggi!

helomynameisjaye said...

aku pernah jumpa juga komen sendiri di blog sendiri.hihi cumelness.

macha_sezs said...

ezzati,
nanti la aku tolong replykan eh?




ayampinko,
apa kata ko temankan dia. nak?

:P




GSP,
hahaha..no komen.




jay,
cumelness? macam ai iziitttt~
ekeke~


.

tasekM said...

FR... meh la bersembang dgn gua... he he.


.

macha_sezs said...

Akak Tasek,
alaaa..dah tu sape nak sembang dengan saya?

tasekM said...

chaaaa... ane subaidah kan ada~

ha ha.

macha_sezs said...

akak kejammmmmmmmmmm~~!!!

Izreena Halim said...

ada satu function facebook dalam privacy setting,
where kita ada choice untuk terlampau privacy sampai comment pun hanya friends sahaja boleh nampak.

eceh. blah. tu memang confirm dia like diri sendiri sudah. asdfghjklxnm

♥Huda Luna™ said...

haha apesal org itu sgt sengal?

td gabra aku...
aunty aku add..
tetibe rs nk delete facebook blog bagai..

hahahah

hariz said...

haha bahaya betul F R tuu.sabar je la bhai haha

Lifesaver said...

sengaja je tu

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..