Wednesday, November 18, 2009

Reviu : 2012

Aku bersyukur sebab aku tak dengar segala kata2 gosip mengenai filem ini dan menebalkan hati aku untuk menonton 2012 ini.

Sirius.

Pada aku, cerita ni macam Titanic-minus-the-over-love-story-thingy.

Sirius.

Sirius.

Sirius.

Macam tengok macamana kiamat tu nak berlaku.

Dengan CGI yang melampau. Memang aku kelas kan cerita ni A. CGI adalah apa yang menghidupkan cerita ni. Ingat senang ke nak buat Battleship menghempas White House? Senang ke nak buat tanah sliding masuk laut?

Sumpah.Awesome.

Kapal "Noah's Ark" juga awesome. Sangat!!







Ok.Aku dah puas puji cerita ni.

Mari kutuk pula.

Macam biasa, kalau tengok cerita yang ala-ala Armageddon ni, Amerika mesti nak menang. Mesti nak melawan tuhan. Mesti nak paling baik. Mesti nak yang mula2 menyedari masalah ni. Mesti nak jadi yang paling "civilize".
Mesti kena diorang punya. Orang lain mesti tak boleh.

Sepanjang aku berkecimpung dalam arena menonton wayang, ada satu je cerita yang Amerika pasrah. Ape ntah tajuk dia. Pasal api matahari sampai bumi tu.
Tapi itu pun ada Alien selamatkan sepasang manusia. Ya, dan sepasang manusia itu harusalah ada IC Amerika.

Kawan aku sorang mengatakan cerita ni tak logik langsung. Siapa suruh tengok cerita ni dengan logik?

Sirius. Takde part dalam cerita ni yang logik. Semua Nasib. Drive kereta dan selamat, nasib. First time bawak kapal terbang dan elak bangunan runtuh dan ya, selamat. Juga nasib.

semua nasib lah.






Oh. Pada 2012, Kutub Utara berada di Winconsin. Silap. Kutub Selatan. Dan cuba teka presiden mana paling mulia sekali? Ya. Amerika. dan oh, Itali juga.



p/s-Overall rating? 9.0. Sila pegi tengok.

16 comments:

kaxx said...

kau pergi dengan darkk ke?

hahahahahaha

Masy said...

best2 aku suke gak! x sesia bersengkang mata tgk cite tu hehe

green apple said...

cerita amerika mesti la yang power-power je. Yang tak masuk akal pun orang kata power. Cuba kalau cerita Tamil tu, baru tengok seploh minit 'ohhh tak lojikkkkkkkkkkk'.

Tapi memang tak lojik pun tembak ngan bazuka empatblas kali pun still leh bangun kibas-kibas selendang lagi.

jimah said...

naseb bek ade gak review yg positif camni.. ade gak bagi sinar harapan kat org yg x tgk lagi.. yg len sume dok kate jgn p tgk... huhuhuhu...

kenwooi said...

i think it was good!
yeah.. in the beginning they so lucky.. lol =P

kenwooi.com

Nik Mohd Afiq said...

haha..mmg kalu tgk xmasu akal nya..ada propaganda disebalik cite nie..mgkn propaganda yahudi utk hilangkn kepercayan manusia terhadap aspek ketuhanan..tgk bleh.percaya jgn..tp dr aspek teknologi..power gk lh diorang nya CGI smp bleh buat mcm tu.kagum gk lh aku..aku bru smlm g tgk cite tu.sblm tu xsmpt sbb slalu full..smp seat yg bawah skali tu pun full..mmg hebat gk lah cite nie

macha_sezs said...

kaxx,
ah. mamat merajuk sikit pun aku tak heran.





masy,
pegi panggung nak tido ke nak tengok movie?
hahaha~






green apple,
hahaha.payah mind set ni nak tukar.
tapi still, memang betul pun.





jimah,
hahaha..tapi saya dah bagi keburukan sekali kan?

jangan terpengaruh ok?






kenwooi,
so do I dude....so do I.






Nik,
hahaha.a ah. masa aku nak keluar panggung tu, orang bawah sekali tu aku tengok macam nak patah tengkuk dah.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

sudah tgk ini muvee bersama "seseorang"
kekkekke....
ada part yg sedeh gak la...

efek memang tak bleh blah....hiks~

siggplus said...

tengok lg skali jom..kau blanja..heh

ezzati said...

tensennn..beratur pnjg..tix xde...uhukkssss

@tune® said...

orang susah payah buat..
kau orang senang lenag ngutuk

YobSumo said...

kau lah blogger 1st yg paling puji2 cerita ni.

macam nak kena tgk pulak... takpa lepak2 dulu org ramai...

helomynameisjaye said...

tk silap aku dalam The Day After Tomorrow juga mereka seek refuge kat Mexico.tu pon lepas dah abis nu yok jadi antartika.agagaggaa

eik`S noName said...

waduh3...xtgk lgi...
nak tgk gak...
sabo2 nnt sampai la masenye..

Lifesaver said...

ko tak ajak aku pon!aku frust ni!

erie said...

best jugak citer ni.Paling penting aku tak trtidur walaupn aku baru balik keje dari 8 pg smpai 6ptg. Kira berbaloi-baloi

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..