Thursday, October 8, 2009

Papadom : Tolong Jangan Bawa Bayi Masuk Panggung, Boleh??

dah lama aku tak tengok cerita pecah perut macam ni. Last sekali aku ingat The Simpson gamaknye.

Mari kita review filem terlawak tahun ini!

Papadom


mengisahkan seorang bapa yang terlalu gigih bekerja sehingga terlupa birthday anaknya selama beberapa tahun dan bapa ini berubah menjadi seorang bapa yang over protective selepas kematian isterinya. Bapa ini yang merupakan seorang tauke Nasi Kandar yang terkenal dengan papdom resepi beliau sendiri serta mempunyai beberapa cawangan di serata Malaysia sanggup untuk menjadi tukang kebun di UiTM Shah Alam semata mata untuk memerhatikan anak beliau di universiti.

perh. boleh tahan juga aku sinopsiskan dalam dua ayat.

1) pelakon-pelakon malaysia perlu melakukan lebih banyak homework untuk watak mereka. contoh : Scha. sila kaji watak Blair Waldorf untuk jadi bitch queen. Farid Kamil, longgar. Vanidah Imran, biasa-biasa. Harun Salim Bachik, terbaik!

2)Harun Salim Bachik ni aku pun tak faham dia punya aura, asal nampak dia je nak gelak. Kalau dalam Setem, dia berjaya watak mamat indon dengan penuh bergaya, kini beliau membawakan watak Supervisor Tukang Kebun. juga Terbaik.

3) cerita ni sebenarnya macam cerita biasa, awek comel masuk universiti..jumpa senior hot yang pink..balak akak senior femes nak mampos..balak akak senior suka kat awek comel pula..bla.bla.bla. tapi ia jadi luar biasa bila seorang bapa follow anak 24 jam. dan seorang mamat abstrak meminati awek comel.

4) Ekstensial Sial. aku tak faham. tapi celaka punya lawak. kenapa perlu siram kepala orang lepas tu siram pokok bunga?

5) Ye. Liyana Jasmay comel.

6) ini cerita lawak Afdlin Shauki. Bukan lawak Razak Moheideen. dua perkara yang berbeza di situ.

7) kalau korang pegi tengok kat panggung, sila jangan blah lepas abis. ada ending yang bangsat. hahaha~

ape lagi eh? lupa dah. Darkk buat review jugak kot. sebab aku pegi tengok dengan dia.





p/s - King Of Kodi la lu Pari-Pari Syurga. sumpah lawak gile!!







Confius? konfius tu bagus. kita boleh kupas dia. macam bawang, kita kupas kulit luar dia, satu persatu, dan hasilnya, cantik..InsyaAllah.. - Wajib Tayang, Scene Pensyarah Konfius.

15 comments:

helomynameisjaye said...

cinema tedekat dgn opis aku tkde tayang bole tak?malas betul nk g klcc.

macha_sezs said...

jay,
pegi bom je panggung tak tayang cite ni.

tempat aku tengok ni pun lambat gak kua.

Si Aizuddin said...

aku baru lepas baca review darkk.
korg memang buat aku tak sabar nak tengok citer ni

Darkk said...

celah mana lambat keluar. memang date die keluar hari ini la. 8 oktober.

macha_sezs said...

@aizuddin
aku anugerahkan darkk "Mamat Gelak Paling Kuat"

Darkk,
bukan patut kua semalam punya midnite ke?

♣haNie♣ said...

hoh...sume pakat2 dh tgk..
gila x adil..!
kompem2 panggung kat genting xde citer nih..
haihhh...

jo said...

kecoh arr...tunggu 2-3 hari baru review x bleh ke...?gua x dak masa lagi ni nak pergi tengok...

tasikmerah said...

pergi tak hajak aku.



.

shakinah said...

aku tak tgk lagi!
cis.
jeles sungguh.
macam best gila je care kau cite neh

paiseh said...

terima kasih lu punya peringatan nombor tujuh tu. nanti gua standby~

*lama2 tak mari belog lu ni.. tak sangka pula banyak lu ngumpat gua ye.. nak gua doakan baik2 ke bala2 ni..??

pari pari syurga said...

cilakak... nama gua jugak lu petik eh?


takper2...



esok malam gua kasi tgk.. ketawa kuat2 smpai lu kat ayer keroh pun buley dgr.



hahahaha.

HazirahMahadzir said...

wahahahhaahhahahaahahahahahhaahahahaha~~


terbaik !



tu je komen aku utk filem ni.
:P

eyemeroll said...
This comment has been removed by the author.
eyemeroll said...

aku mmg teringin sgt nk tgk cite ni..
dh siap nk tempah tiket onlne ni..
skali baru aku ingat..

pawagam xde la kat kt..

Lifesaver said...

best ke??aku nak ajak laki aku pi tgk ni..kira2 kalo aku beli tiket..ni 1st time aku tgk wayang melayu kat panggung..

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..