Monday, November 30, 2009

Kesimpulan yang dapat kita perolehi daripada Hari Raya Korban 2009

Baiklah. Aku telah kembali semula. Balik dari rumah mestilah entry berbaur kekeluargaan kan?

Tapi yang itu kita simpan untuk esok2.

Hari ni kita stick to topic. Kesimpulan pada hari raya korban kali ini.

Aku rasa, kalau tahun depan atau bila bila tahun lah, raya korban jatuh pada hari Jumaat lagi, maka, khutbah kedua Solat Jumaat, selepas baca ayat2 Quran yang wajib tu, haruslah khutbah dimulakan dengan ;


Saya ingin menasihatkan para jemaah dan juga diri saya sendiri agar tidaklah kita keterlalulan memakan daging Kambing korban walaupun kita sihat walafiat.





Ya rakan rakan, daging kambing walaupun rare dan sedap, namun kita haruslah mengelakkan dari melantak daging tersebut dalam kuantiti yang banyak sekaligus. Tak kira lah sesedap mana kari kambing tersebut atau betapa "mashaAllah Menjilat Jarinya" Daging kambing panggang tersebut.

Cilaka. Terbayang pun dah terliur.

Sekadar memetik kata kata pujangga Cik Leha "Hah. Padan muka. Mak dah kate..toksah melantak sampai sekor kamben, tapi itule kome, degey. Tak gheti2 nak dengo cakap mak. Kan dah demam demam semua."

11 comments:

Masy said...

giler hape ko hentam sekor. patut la demam

helomynameisjaye said...

kambing panggang..*masyaallahhhhh*

macha_sezs said...

Masy,
dia punya sedappppppppp...mashaAllah~

hahaha..





jay,
ya habibi ya maulana Jayyyy~
ha.ape korang ngumpat aku??

siggplus said...

rumah aku kalau raya semua sakit perut..

mkn mcm gorila

tasekM said...

sampey sekor? ni org ke rimo nih...? :P

chokio_nia said...

haha..gle..makan kambeng smpi demam..haha

jo said...

muka lu musti dah serupa kambing..kan?

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

sib baik ko tak mengembek tanpa henti kan machaaaaaaaaa

hahhahhaha

Ries Lee said...

jgn takut kena air macam kambing sudah...

Liliyuli said...

tu la..daging kambing tu panas..kan dah demam..

Lifesaver said...

tu la..pdn muka

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..