Tuesday, August 24, 2010

Semalam saya berbuka dengan sayo-apentah-masak-putih.Sebab kuah dia kaler putih!

Semenjak aku duduk kedai dari siang menghadap ke senja, aku paling tak suka time budak budak baru balik sekolah. Bau nya, sungguh masyaAllah!

Termasuklah adik adik aku. Tapi idak le aku kabo ke deme. Kang tak pasal pasal ada yang menangis. Ha ha.

Tapi satu perkara yang aku kesiankan ialah beg sekolah diorang. Adik aku yang nombor tiga tu, tinggi dia dah nak melebih aku. Tapi makin tinggi, makin bongkok pulak aku tengok. Banyak kali dah negor nye. Idak juge reti nak tegok tegok. Lantak kome la.

Aku rasa perkara ni berlaku sebab beg sekolah yang makin berat. Lagi lagi bulan puasa ni. Aku syak mau time balik sekolah tengahari rembang tu beg sekolah tu berat nye jadi 50kilo.

Maka sebagai abang yang prihatin lagi soleh serta sedap sedap mata memandang, aku tanya adik aku,

" kenapa la bawak beg berat berat ni..buku buku ni tak boleh tinggal kat sekolah ke?"

"tak bolehla bang, cikgu tak bagi"

Lama aku termenung. Kasihan. Bulan bulan puasa ni, jawapan serta nasihat mesti dalam bentuk yang tidak provokasi. Kalau salah bagi jawapan, masa berbuka nanti, mesti akan didapati lauk paling tak sedap sekali depan kau. Percayalah.

Maka aku menjawab,

"Tulah, dulu tak nak belajar pandai pandai masa UPSR. Kalau pandai, dapat sekolah abang tu. Loker sorang satu lagi kat kelas. Apa barang bawak beg berat berat ni."



Paling tak provokasi lah kan??? Kih kih kih.





.

16 comments:

helomynameisjaye said...

betulll..budak sekolah mmg busuk dowh.and aku rase kt sekolah patut ade loker mcm kt US high skooler.senang sket nk dajal orang kalu tk suka.agagagaggaa

aku rase nama sayo tu sayo masak lemak.betulll.mak aku kdang2 masak juge ~.~

rosemyn said...

cha,apa kaitan sayo masak lemak ngan beg sekolah cha? hahahaha. tp tu la dia, budak2 skang. anak buah keme pun, beg besor ngalahkan tuan... kesian keme nengoknya.

h a n i e said...

pesen mintak kaki namenye tu....hahaha

jo said...

dengan adik beradik mesti kena sombong. lagilagi bila jadi big brother...kan cha?

Masy said...

skolah ape ade locker sorg satu ni? dasat betul

tasekM said...

ngadap ayor suam la ko petang tu kan....?




.

tasekM said...

sejak dok kampung ni udah pandei cakap perak ye mike....?


.

macha_sezs said...

jay,
kita ikut sistem british jay, mana boleh ada loker macam tu.

eh.apsal aku bagi jawapan skema plak ni?




rosemyn,
ha ah kan. budak2 sekarang makin kecik.



hanie,
keh keh keh. rilek la kakkkk~




jo,
hahaha.budak2 ni bukan boleh bagi muka sangat. heh.


.

macha_sezs said...

masy,
hahaha.ni mesti masa upsr tak belajar pandai2.

:P


tasekM,
dengan pantas saya tuko tempat supaya dapat air soya!

eh eh.kantoi.mana akak tau?





akak lagi,
entry ni banyak kali saya edit. riso orang melaka tak paham.

hahahaha~


.

Liliyuli said...

beg dorang macam tong gas 14kg...

suya said...

saden ah cik leha msk tok ko kalo ko povok adek ko camtuh

k.e.r.i. said...

ko sekolah mat saleh eh ada locker-locker?

ashraf sahdan said...

ha ha. lepas provok, lu tunjuk perasaan pulak.

buka luar laa..

sue nur said...

ni lah abg yg suke duk nyakat adik2 nye....huhhuhu....

Anonymous said...

perghh... sekolah asrama ke ada locker sorng satu nih... bdk2 bijak je masuk situ kan3...hahaha

GaDis CoMeL said...

provokasi betui la sebagai seorang abg.2 markah untuk hang.

kesan tapak kaki

About Me

My photo
muka kacak..hati rumaja..jiwa riang..body taff..ade lesen L untuk lori..bukan perompak..tak penah merogol..pernah di cium..